Tijd en eeuwigheid

Geschreven september 2011

Een studie over hoe God de tijd gebruikt voor Zijn eeuwig plan

Na de vakantie ervaar ik heel sterk de impact van de tijd op ons bestaan. Wat was het verlof een fijne ervaring. Maar het is nu weer geschiedenis. Wat is dit toch vervelend. Al het mooie wat we mochten zien en meemaken is alleen nog actueel als de foto’s worden bekeken. Tijdens een kanotocht over de rivier de Dordogne kreeg ik dan ook de schrik van mijn leven. Mijn fototoestel kwam in het water terecht en weigerde dienst te doen. Er waren prachtige foto’s opgeslagen. Maar nu viel dat letterlijk in het water. Ik ervoer dat als een drama. Dan zou immers met de tijd ook de herinnering wegspoelen. Het was dan ook een opluchting toen het toestel, na drogen in de zon, zijn functies weer uitvoerde.

Het begrip “tijd” is een moeilijk te verteren zaak. Wat heeft het leven voor zin waarvan elke gebeurtenis vanaf het moment dat het gebeurt, verleden tijd wordt? We kunnen niets vasthouden. Het is als een ademtocht. Hoe hoger de leeftijd wordt, hoe sterker dat wordt ervaren.

Toen we de grens met België weer overkwamen en de radio aanzetten hoorden we over het drama op “Pukkelpop” in Hasselt (vrijdag 19 augustus 2011). Maar liefst 4 landgenoten kwamen om het leven door het vreselijk noodweer. Dat wat een geweldige muziekervaring had moeten worden, werd een massale klaagzang over de doden en gewonden. Daarna werd iedereen geschokt bij het horen van de plunderingen na de fatale storm op het grote tentenkamp. Vandalen maakten daarvan misbruik en namen wat waardevol was mee. Waar zijn we mee bezig? Waarom deze catastrofe? Wat is het doel van ons bestaan?

Deze brochure heb ik met vreugde geschreven. Het was een ontdekkingstocht door Gods Woord. Wat een geweldige “wereld” zit er in dat Boek verborgen. God staat boven de tijd en gebruikt de tijd om Zijn eeuwig doel te bereiken.  Voor ons is alles dat er gebeurt niet te ontwarren. Vele gebeurtenissen, zoals de ramp op Pukkelpop, lijken zo zinloos. Wie kan een logische lijn in dit alles ontdekken? In deze brochure hopen we enkele antwoorden aan te reiken.

Als christenen weten we dat God een ultiem doel uitwerkt. Door Gods genade mogen we deel uitmaken van dit geweldige plan. In dit leven is alles begrensd door de dood. Maar we weten dat de dood overwonnen is door Jezus Christus. Zo neemt Hij ons mee over alle grenzen heen naar de eeuwigheid.